Your browser fingerprint:

Complexul vitaminelor B

Laborantii omniprezenti


Vitaminele B - Beneficii si surse

 

Grupul vitaminelor B include opt vitamine esentiale pentru organism. Fiecare dintre ele este implicata in diverse procese ale organismului. Principala sursa de vitamine B pentru organism este alimentatia: este benefica o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine B. Surse de alimente bogate in vitamine B sunt germenii de grau, semintele de in, drojdia de bere, laptele si zerul, branza, galbenusul de ou, majoritatea fructelor si legumelor.

Vitaminele B sustin metabolismul, participa la dezvoltarea si diviziunea celulara si intaresc sistemul nervos si imunitar. Toate cele opt vitamine ale grupului - B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 - sunt solubile in apa si sunt raspandite in tot organismul. Acesta le foloseste in cantitatile necesare de-a lungul zilei, iar excesul este eliminat prin urina.

Vitamina B1 (tiamina) este supranumita si 'vitamina bunei dispozitii' sau 'vitamina performantei intelectuale'. Este indispensabila sanatatii fizice si psihice, avand efecte benefice asupra sistemului nervos, digestiv, dar si la nivelul muschilor si al inimii. Ajuta organismul in metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor si in transformarea acestora in energie pentru organism. De asemenea, vitamina B1 ajuta organismul impotriva efectelor degenerative ale radicalilor liberi, jucand astfel un rol important pentru sistemul imunitar.

Vitamina B2 (riboflavina) participa activ in procesele metabolice, la formarea anticorpilor, a celulelor pielii si a celulelor rosii din sange. Vitamina B2 metabolizeaza carbohidratii si ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a tesuturilor. Ajuta sistemul imunitar la productia de anticorpi.

Vitamina B3 (niacina) este vitala pentru ca organismul sa fie sanatos pentru o perioada cat mai lunga de timp. La fel ca vitaminele B1 si B2, niacina este implicata in transformarea carbohidratilor in energie si in metabolizarea grasimilor si proteinelor si, prin urmare, joaca un rol important in buna functionare a sistemului digestiv. La nivel tisular, vitamina B3 este folosita de catre organism pentru mentinerea sanatatii celulelor si tesuturilor.

Vitamina B5 (acidul pantotenic) isi trage numele din cuvantul grecesc pantos, care inseamna 'peste tot'. Acest fapt reflecta prezenta sa aproape oriunde in natura, respectiv in aproape toate tipurile de alimente. Vitamina B5 complementeaza celelalte vitamine din grupul B in procesul metabolizarii grasimilor si in productia de energie.

Vitamina B6 (piridoxina) participa, pe rol de coenzima, in peste 100 de reactii metabolice, printre care metabolizarea carbohidratilor si a proteinelor. Vitamina B6 este necesara pentru productia de insulina, precum si cea de celule sangvine rosii si albe, ajutand astfel enorm sistemul imunitar.

Vitamina B7 (sau biotina, sau Vitamina B8, sau vitamina H): pe langa ajutorul pe care il ofera organismului in formarea si reglarea nivelului de glucaza si a anumitor aminoacizi, vitamina B7 metabolizeaza carbohidratii, grasimile si proteinele. Biotina este foarte importanta pentru dezvoltarea armonioasa a fatului, de aceea medicii si specialistii recomanda administrarea acestei vitamine in perioada sarcinii. De obicei, organismul preia necesarul de biotina din alimentatie, intrucat aceasta se gaseste intr-o larga varietate de alimente.

Vitamina B9 (acidul folic) este esential pe tot parcursul vietii, inca din perioada intrauterina. Are un rol foarte important in diviziunea celulelor si productia de ADN, fiind implicat in procesele care controleaza cresterea si dezvoltarea organismului. Vitamina B9 este solubila in apa si sensibila la temperaturi ridicate. In alimente, se gaseste in legumele cu frunze verzi, ficat, lapte, portocale, kiwi si unele cereale.

Vitamina B12 (cobalamina) este un compus coordonator, ce contine cobalt si care joaca rol de coenzima in cadrul proceselor metabolice. Aceasta vitamina este implicata in metabolismul acizilor grasi si al aminoacizilor la nivelul fiecarei celule din corpul uman. Mai mult, B12 ajuta organismul in productia de globule rosii si maduva osoasa.

Toate aceste vitamine se regasesc, alaturi de un numar foarte mare de unitati formatoare de colonii (UFC), 15 miliarde din trei tulpini de probiotice foarte eficiente, in Refflor Combo.

De asemenea, se regasesc toate in cea mai complexa formula de multivitamine, minerale si oligoelemente din farmacii, Vitahyll, alaturi de alte 16 ingrediente atent dozate.






Alatura-te comunitatii Facebook/Proimunitate

Iti promitem ca te vom tine la curent cu cele mai noi informatii si cu toate ofertele promotionale.